Pomiar efektywności ekonomicznej z zastosowaniem metody DEA - przypadek gospodarstw rolnych w Wielkopolsce - Stępień, Sebastian; Smędzik, Katarzyna (The Methods of Economic Efficiency Measuring in Agricultural Farms, 2010)
Efektywność gospodarstw rolnych oraz problem jej pomiaru stanowią ważne zagadnienie dla polskiego sektora rolnego, gdyż mimo upływu dwóch dekad transformacji rynkowej sektor nadal notuje niską produktywność w porównaniu do rozwiniętych państw europejskich. Celem pracy jest zaprezentowanie metody mierzenia efektywności ekonomicznej, zwanej DEA (Data Envelopment Analysis), w analizie wyników produkcyjnych gospodarstw rolnych. Głównie chodziło o porównanie wyników wybranych gospodarstw rolnych do gospodarstw o najlepszych w danej grupie obiektów relacjach nakładów do efektów. Do analizy wykorzystano dane pochodzące ze zbioru gospodarstw rolnych z wybranych powiatów Wielkopolski. W badaniu wykazano przydatność metody DEA w ocenie wpływu wybranych czynników (intensywności i typu produkcji, powierzchni gospodarstwa) na efektywność ekonomiczną.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 890-904
Keywords: efektywność ekonomiczna; gospodarstwa rolne; pomiar