Wpływ systemu negocjacji płacowych na funkcjonowanie rynku pracy - Szymańska, Anita (Wage Bargaining and Labour Market Performance, 2010)
Negocjacje płacowe uważane są za jeden z najważniejszych mechanizmów wpływających bezpośrednio na rynek pracy w krajach OECD. Teoria ekonomii dowodzi, iż bezrobocie równowagi wzrośnie, gdy w wyniku negocjacji płacowych ustalony zostanie poziom płac wyższy niż wynikający z wydajności pracy. Wyniki badań empirycznych pokazują, iż szczególne znaczenie dla poziomu bezrobocia ma poziom centralizacji/koordynacji negocjacji płacowych. Dotychczas udowodniono, iż wysoce scentralizowane negocjacje płacowe wpływają na obniżenie przeciętnego poziomu bezrobocia. W przypadku pozostałych wskaźników charakteryzujących model negocjacji płacowych wyniki badań są niejednoznaczne. Wynika to z faktu, iż te same uwarunkowania instytucjonalne mogą oddziaływać w zróżnicowany sposób na rynek pracy, w zależności od uwarunkowań gospodarczych i politycznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 938-951
Keywords: negocjacje płacowe; związki zawodowe; centralizacja; bezrobocie