Implikacje światowego kryzysu gospodarczego na działalność sektora TSL w Polsce - wybrane zagadnienia - Tundys, Blanka (The Implications of the Global Economic Crisis on the Activities of the Logistics Sector in Poland - Selected Issues, 2010)
Globalne powiązanie dostaw powoduje odczuwalne zmiany na lokalnym rynku zarówno w znaczeniu pozytywnym, jak i negatywnymi. Kryzys gospodarczy objął swym zasięgiem wszystkie regiony świata, a wskaźniki ekonomiczne charakteryzujące gospodarkę jednoznacznie wskazują, iż załamanie rynku finansowo-bankowego wpłynęło na spowolnienie i wyhamowanie rynku usług oferowanych przez branżę TSL. W prezentowanych rozważaniach szczególną uwagę zwrócono na analizę sytuacji na rynku TSL w Polsce. W artykule zbadano wpływ kryzysu na branżę transportową i rynek powierzchni magazynowej w Polsce. Zebrane i zaprezentowane dane statystyczne pozwalają na ocenę zmian rynku w ciągu ostatnich trzech lat.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 963-978
Keywords: kryzys na rynku usług logistycznych; transport; magazynowanie; analiza sytuacji rynkowej