Konkurencyjność gospodarek w świetle koncepcji rozwoju typu catching-up - Tusińska, Magdalena (Competitiveness of Economies - a Catching-Up Interpretation, 2010)
We współczesnej gospodarce światowej konkurencyjność gospodarek doganiających oznacza ich zdolność zbliżania się do granicy technologicznej, przy czym niektóre kraje są w stanie dokonywać tego szybciej niż inne. W niniejszym artykule rozważa się istotę konkurencyjności gospodarki oraz wskazuje czynniki, które decydują o redukcji luki rozwojowej pomiędzy krajami dościgającymi a wysoko rozwiniętymi gospodarkami. Jednym z kluczowych czynników, które decydują o tempie doganiania jest umiejętność absorbowania technologii z krajów rozwiniętych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 979-990
Keywords: konkurencyjność gospodarki; catching-up; absorpcja technologii