Ewolucja europejskiej polityki wspierania przedsiębiorczości w latach 1973-2013 - Wach, Krzysztof (Evolution of European Policy in Favour of Entrepreneurship in the Years 1973-2013, 2010)
Celem artykułu jest prezentacja i analiza najważniejszych kierunków działań Unii Europejskiej na rzecz przedsiębiorczości oraz małych i średnich przedsiębiorstw (MSP). W artykule przedstawiono rys historyczny kształtowania się polityki na rzecz małych i średnich przedsiębiorstw. Analizując istotę i znaczenie sektora MSP dla gospodarki oraz politykę na rzecz tych podmiotów w okresie kilku ostatnich dekad, można dostrzec zachodzącą ewolucję podejścia do problematyki rozwoju gospodarczego. Polityka gospodarcza krajów UE przestała koncentrować się na wielkich przedsiębiorstwach i wielkich projektach, decydenci gospodarczy odkryli wagę MSP dla zapewnienia długookresowej dynamiki gospodarczej. Obecnie szczególną uwagę poświęca się innowacyjności przedsiębiorstw, a początki polityki to wsparcie głównie sektora rzemiosła.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 1003-1019
Keywords: polityki wspólnotowe; przedsiębiorczość; innowacyjność; małe i średnie przedsiębiorstwa