Gospodarka oparta na wiedzy i usługach - na przykładzie krajów Unii Europejskiej - Węgrzyn, Grażyna (Knowledge-Based Economy and Services - the Example of the European Union Countries, 2010)
Celem opracowania jest pokazanie, jak zróżnicowany jest proces postępującej budowy gospodarki opartej na wiedzy i usługach (GOW) w poszczególnych krajach Unii Europejskiej. Analiza obejmuje lata 2000-2008. Kraje Unii Europejskiej znacznie różnią się od siebie pod względem budowy gospodarki bazującej na wiedzy. Liderami zarówno pod względem wskaźnika gospodarki wiedzy, jak i wskaźnika wiedzy są Szwecja, Dania, Finlandia i Niderlandy. Polska gospodarka wykazuje w tym zakresie znaczne zapóźnienie. W związku z tym konieczne jest podjęcie działań mających na celu zintensyfikowanie rozwoju sektora wiedzy niezbędnego do tworzenia, wykorzystywania i upowszechniania wiedzy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 1020-1028
Keywords: sektor usług; gospodarka oparta na wiedzy; usługi oparte na zaawansowanej wiedzy