Działalność gospodarcza z punktu widzenia etyki : refleksja nad relacjami między sprawnościowym i etycznym wymiarem działań w biznesie - Wolska, Grażyna (Business Activity from the Point of View of Ethics : Reflection on Relations between Practical and Ethical Dimension of Activities in Business, 2010)
Główną przyczyną wzrostu zainteresowania etyką biznesu stały się przede wszystkim wydarzenia, a ściślej ich konsekwencje gospodarcze w ostatnich latach. Wystąpienie tych negatywnych zjawisk jest bardzo niebezpieczne zarówno w wymiarze społecznym, jak i ekonomicznym, ponieważ mają one tendencje do samoutrwalania się i, co bardzo istotne, mogą w przyszłości zakłócić równowagę gospodarki kraju. Wywołuje to konieczność zastanowienia się, czy etyka jest rzeczywiście ważnym narzędziem usprawniającym funkcjonowanie biznesu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 1029-1035
Keywords: etyka; etyka w biznesie; działalność gospodarcza