Grupy społeczne i główni aktorzy sceny politycznej a kształtowanie opinii publicznej w kwestii wprowadzenia euro w Polsce - Wronowska, Gabriela (Social Groups and Main Actors of Political Scene and the Shaping of Public Opinion Regarding the Introduction of the Euro in Poland, 2010)
Celem artykułu jest zaprezentowanie stanowisk wybranych grup społecznych oraz przedstawicieli świata polityki w sprawie przystąpienie Polski do strefy euro. W opracowaniu wykorzystano przede wszystkim materiał zebrany podczas bezpośrednich wywiadów z przedstawicielami wybranych grup społecznych. Wywiady były przeprowadzone we wrześniu i październiku 2009 r. Na ich podstawie można stwierdzić, że wszystkie badane grupy są za przyjęciem euro. Jednak, ich zdaniem, nie jest to możliwe w najbliższym czasie, ponieważ Polska nie spełnia kryteriów z Maastricht oraz nie wypracowano jednolitego stanowiska władz państwowych w tej kwestii. Brakuje również harmonogramu prac, zgodnie z którym polska gospodarka mogłaby być stopniowo przygotowywana na przyjęcie nowej waluty.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 1036-1047
Keywords: euro; Traktat z Maastricht; stanowiska grup społecznych; stan gospodarki polskiej