Nastawienie i skłonność do emigracji zagranicznej wśród studentów uniwersyteckich w Polsce - Zawojska, Aldona (University Students' Attitudes and Willingness towards Foreign Emigrations, 2010)
Celem artykułu jest przedstawienie deklarowanej przez warszawskich studentów chęci opuszczenia kraju po dyplomie. Jest to ważna wiedza ze względu na negatywne dla gospodarki narodowej skutki migracji młodych wykształconych ludzi, takie jak np. drenaż i marnotrawienie mózgów. Źródłem badań były dane z wywiadów kwestionariuszowych przeprowadzonych w 2008 i 2009 r. na dwóch niezależnych próbach obejmujących 210 respondentów. Wyniki wskazują, że ok. 70% słuchaczy ostatniego roku studiów magisterskich lub ekwiwalentnych zamierzało wyjechać z Polski, głównie do anglojęzycznych krajów Unii Europejskiej, przeważnie w celach zarobkowych. Najczęściej podawano przyczyny ekonomiczne: dysproporcje płacowe między krajem i zagranicą oraz nadwyżkę na rodzimym rynku pracy. Większość postrzegała brak znajomości języków obcych jako barierę wyjazdu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 113, s. 1057-1067
Keywords: migracje; kapitał ludzki; absolwenci szkół wyższych