Uwarunkowania globalnego kryzysu gospodarczego a zarządzanie marketingowe. Refleksja wstępna na potrzeby badań - Żabiński, Leszek (Determinants of the Global Economic Crisis and Marketing Management. Initial Reflection on the Need of Research, 2010)
W referacie omawia się wybrane węzłowe uwarunkowania światowego kryzysu gospodarczego, które najsilniej ujawniały się w gospodarkach rynkowych krajów wysoko rozwiniętych (na przykładzie gospodarki USA). Są to jednocześnie czynniki globalizacji. Stawia się tezę, że realizowane w praktyce zarządzania przedsiębiorstwami koncepcje marketingu behawioralnego i tzw. turbomarketingu stymulowały czynniki kryzysogenne, przyczyniły się do wybuchu kryzysu gospodarczego. Referat zamyka pytanie o koncepcje marketingu niesprzyjające powstawaniu turbulencji i kryzysów ekonomicznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 96, s. 39-49
Keywords: czynniki kryzysogenne; koncepcje marketingu; modele zarządzania; przesłanki badań marketingowych; globalizacja