Łączenie metod ilościowych i jakościowych w badaniu problemów rynku pracy - Kłosiewicz-Górecka, Urszula; Słomińska, Bożena (Combining Quantitative and Qualitative Methods of Labour Market, 2010)
W referacie przedstawiono zmiany, jakie zachodzą na polskim rynku badawczym, zwracając uwagę na następujące problemy: nową rolę badacza, wzrastające zapotrzebowanie na badania ad hoc, rosnące znaczenie badań jakościowych, poszukiwanie nowych metod do udzielania odpowiedzi na coraz trudniejsze pytania różnych podmiotów, łączenie metod i technik badań ilościowych i jakościowych przy rozwiązywaniu wielowątkowych problemów badawczych. W ramach dobrych praktyk przytoczono przykład i rezultaty zastosowania różnych metod badawczych do analizy problemów rynku pracy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 96, s. 96-105
Keywords: badania jakościowe; metody ilościowe; problemy badawcze; analiza rynku pracy