Kulturowe uwarunkowania badań marketingowych na rynkach zagranicznych - Bartosik-Purgat, Małgorzata (Cultural Conditions of Marketing Research on Foreign Markets, 2010)
Różnice kulturowe wpływają na konieczność adaptacji strategii przedsiębiorstw międzynarodowych. Znajduje to odzwierciedlenie szczególnie w przypadku działalności marketingowej, w tym także badawczej. Wśród czynników kulturowych warunkujących dobór odpowiednich respondentów, metod badawczych czy konstrukcji instrumentów na rynkach zagranicznych wyróżnia się między innymi: zwyczaje konsumpcyjne, wartości, religię, poziom edukacji, język czy nastawienie respondentów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 96, s. 106-114
Keywords: kultura narodowa; badania marketingowe; rynki zagraniczne