Determinanty podatności na heurystykę zakotwiczenia, czyli co powinniśmy wiedzieć o konsumentach, aby lepiej konstruować narzędzia pomiarowe - Białowąs, Sylwester (Anchoring Heuristic's Susceptibility Determinants or What Should we Know about Consumers to Construct Measuring Tools Better, 2010)
Jednym z wytłumaczeń ograniczonej racjonalności działań konsumentów jest heurystyka zakotwiczenia. Opracowanie w części teoretycznej pokrótce omawia to zagadnienie, w części empirycznej natomiast poddaje je weryfikacji w procesie badania marketingowego. Na podstawie uzyskanych wyników dokonano pomiaru siły oddziaływania tej heurystyki, potwierdzono także, że oddziaływanie heurystyki zakotwiczenia nie jest stałe i można wyróżnić segmenty o różnej podatności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 96, s. 147-156
Keywords: zachowania konsumenta; racjonalność; heurystyka zakotwiczona; ekonomia behawioralna