Wartości a preferencje na rynku motoryzacyjnym : analiza danych ankietowych za pomocą reguł asocjacyjnych - Łapczyński, Mariusz (Customers' Values and Preferences on Automotive Market : Analysis of Questionnaire Data by Means of Association Rules, 2010)
Celem niniejszego artykułu jest próba modelowania preferencji konsumentów na rynku samochodów osobowych za pomocą reguł asocjacyjnych - bezwzorcowego narzędzia analitycznego data mining. Przykład analizy dotyczył związków między wartościami, jakimi kierują się w życiu potencjalni nabywcy samochodów (skala LOV), a preferowanymi przez nich atrybutami pojazdów (skala BSA).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 96, s. 179-188
Keywords: reguły asocjacyjne; analiza danych ankietowych; wartości i preferencje