Wywiad bezpośredni czy ankieta on-line - dylematy badacza - Jaciow, Magdalena; Kucia, Michał (Direct Interview or On-line Questionnaire - Dilemmas of Researcher, 2010)
Wybór metody gromadzenia informacji ze źródeł pierwotnych jest jedną z najważniejszych decyzji, jakie podejmuje badacz w procesie badawczym. Od właściwego doboru metody badawczej zależy powodzenie projektu badawczego oraz osiągnięcie celów badania. Badacz ma do wyboru liczne metody i techniki o określonych zaletach i wadach. Rozwój Internetu sprawia, że badacze coraz chętniej korzystają z możliwości "wirtualnych" badań (np. techniką ankiety on-line). Dylematy związane z wyborem techniki badawczej mają charakter metodologiczny, ale także praktyczny (związany z czasem i kosztami badań).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 96, s. 189-198
Keywords: wywiad bezpośredni; ankieta on-line