Pomiar skuteczności i efektywności serwisów internetowych - Mazurek, Grzegorz; Mącik, Radosław (Measurement of Web Site Effectiveness and Efficiency, 2010)
Podstawowym narzędziem działań marketingowych w Internecie jest witryna internetowa. Jej obecność w sieci jest niezbędna, jednak wielorakość zastosowań serwisów internetowych generuje wyzwania związane z oceną faktycznej ich przydatności dla klienta oraz ze stopniem osiągnięcia przez nią określonych celów marketingowych. Niniejszy referat przedstawia wieloaspektowe spojrzenie na metody i sposoby pomiaru skuteczności i efektywności witryny internetowej, a także na kwestię oceny jakości serwisu internetowego za pomocą takich analiz, jak WAES, cValuate, S-E-QUAL czy eyeiracking i dicktracking.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 96, s. 223-233
Keywords: serwis internetowy; skuteczność; efektywność; pomiar; wskaźniki metody