Zastosowanie systemu agenckiego do formułowania kompozycji marketingu mix dla serwisu e-commerce - Żak, Błażej; Radosiński, Edward (Agent System Application for Formulating Marketing Mix for E-commerce Website, 2010)
Tekst zawiera koncepcję systemu wieloagentowego, który zarządza podstawowymi elementami kompozycji marketingowej w witrynie handlu internetowego. Każdy z czterech elementów marketingu mix (produkt, cena, promocja, dystrybucja) został zdefiniowany jako zbiór akcji, który może podejmować agent w środowisku witryny e-commerce. Następnie przedstawiona została metoda segmentacji klientów i personalizacji kompozycji marketingowej z użyciem opisywanego systemu. Zaprojektowany silnik systemu agenckiego podczas każdej wizyty przydziela użytkownikowi agenta, w ten sposób każda wizyta użytkownika obsłużona przez system stanowi weryfikację skuteczności kompozycji, którą reprezentuje agent. Koncepcja systemu została sprawdzona w rezultacie eksperymentu przeprowadzonego na ponad 40 tys. użytkownikach rzeczywistego serwisu e-commerce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 96, s. 244-253
Keywords: marketing mix; e-commerce; system agencki; kompozycja marketingowa