Znaczenie badań marketingowych w zarządzaniu logistycznym przedsiębiorstw sektora TSL - Wiktorowska-Jasik, Anna (Meaning of Marketing Research in Logistic Management of Enterprises in Transport Forwarding and Logistics Sector, 2010)
Głównym założeniem przedstawionej w artykule koncepcji zarządzania logistycznego jest optymalne wykorzystanie potencjału przedsiębiorstwa. Osiąga się to przez odpowiednie połączenie sfery zaopatrzenia i sfery dystrybucji w jeden sprawny, efektywny system. W gospodarce rynkowej firmy są zmuszone do rozszerzania swojego spojrzenia na zachodzące w nich procesy logistyczne, gdyż ich koordynacja umożliwia osiągnięcie znacznych korzyści, szczególnie z punktu widzenia oszczędności. W niniejszym opracowaniu wskazano, iż decyzje w przedsiębiorstwie w odniesieniu do określania poziomu logistycznej obsługi klienta i dobom mierników są podejmowane w oparciu o wyniki badań marketingowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 97, s. 89-95
Keywords: zarządzanie logistyczne; usługi logistyczne; rynek usług TSL; logistyczna obsługa klienta; łańcuch dostaw