Analiza porównawcza poziomu rozwoju społeczno-gospodarczego państw azjatyckich - Chojnacka, Joanna (Comparative Analysis of Socio-Economic Development of the Asian Countries, 2022)
Celem opisanego w artykule badania jest porównanie rozwoju społeczno-gospodarczego krajów azjatyckich za pomocą zróżnicowanych miar, takich jak: PKB per capita, stopa inflacji, stopa bezrobocia, poziom urbanizacji, średnia długość życia, średnia lat nauki oraz wskaźnik HDI. W analizach uwzględniono również elementy ekonomii szczęścia. Temat został podjęty, ponieważ Azja, pomimo ogromnych nierówności, jest kluczowym regionem gospodarczym w dzisiejszym świecie. Analizę przeprowadzono za pomocą podstawowych statystyk opisowych oraz analizy skupień. Kraje podzielono na sześć klastrów. Zbadano, czy poziom rozwoju gospodarczego wpływa na poczucie szczęścia. Uwzględniono także relacje przestrzenne i korelacje pomiędzy miarami. Wizualizacje danych zostały wykonane w celu znalezienia zależności między wskaźnikami i wskazania nierówności w tym regionie. Oceniono rozwój społeczno-gospodarczy krajów azjatyckich, ale niektóre analizy były ograniczone dostępnością danych.
[w:] Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach / pod red. Alicji Grześkowiak i Piotra Peterneka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 30-51
Keywords: rozwój społeczno-gospodarczy; ekonomia szczęścia; państwa azjatyckie; nierówności społeczne; statystyki opisowe; analiza skupień