Analiza stanu bezpieczeństwa informacyjnego na podstawie National Cyber Power Index - Koblyk, Artem (Analysis of the State of Information Security Based on the National Cyber Power Index, 2022)
W artykule podjęto problematykę funkcjonowania systemu bezpieczeństwa informacyjnego jako podstawy bezpieczeństwa narodowego państwa i społeczeństwa. Przeanalizowano, czy stałe i systematyczne wzmacnianie i rozwój bezpieczeństwa informacyjnego powinny być jednymi z najbardziej priorytetowych kierunków polityki państwa. Głównym celem badania było stwierdzenie, czy system zapewniania bezpieczeństwa informacyjnego zajmuje ważne miejsce w systemie zapewnienia bezpieczeństwa militarnego państwa. Wykorzystano do tego celu analizę kanoniczną. Stwierdzono, że rozwój kraju jest wyjaśniany przez elementy składowe cyberbezpieczeństwa narodowego, tzn. wzrost poziomu bezpieczeństwa informacyjnego, a w szczególności cyberbezpieczeństwa, przyczynia się do rozwoju kraju na płaszczyźnie społecznej, gospodarczej oraz politycznej.
[w:] Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach / pod red. Alicji Grześkowiak i Piotra Peterneka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 68-80
Keywords: cyberbezpieczeństwo; NCPI; analiza kanoniczna; cybersecurity; canonical analysis