Młodzi konsumenci w społeczeństwie konsumpcyjnym – wnioski z badań - Kamińska, Monika; Krakowiak-Drzewiecka, Monika (Young Consumers in the Consumer Society – Research Conclusions, 2023)
Głównym celem badania było rozpoznanie zachowań młodych konsumentów w kontekście współczesnych trendów w konsumpcji. Owe trendy zmierzają w dwóch przeciwstawnych kierunkach – konsumpcji nadmiernej i niezrównoważonej oraz świadomej i zrównoważonej. Wybór młodych konsumentów jako podmiotu badania wynikał z tego, że są oni bardziej wrażliwi na nowe trendy niż starsi konsumenci i szybciej przejmują zachowania konsumenckie od innych. Badanie miało charakter eksploracyjny i składało się z dwóch etapów. Pierwszy obejmował badanie wtórne, które posłużyło do przygotowania i przeprowadzenia badania bezpośredniego wśród wybranych studentów Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach. W badaniu wykorzystano metodę ankiety online. Informacje zgromadzone w toku badania wtórnego i pierwotnego pozwoliły na sformułowanie wniosku, że zachowania młodych konsumentów świadczą o zyskiwaniu na popularności konsumpcji świadomiej i zrównoważonej, choć trudno mówić o jej dominacji nad konsumpcją nadmierną.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 1, s. 46-63
Keywords: młody konsument; społeczeństwo konsumenckie; zachowania konsumentów; nowe trendy konsumenckie; young consumers; consumer society; consumer behaviour; new consumption trends