Elastyczne formy zatrudnienia w dobie gospodarki 4.0 - Kudełko, Joanna; Żmija, Dariusz (Flexible Forms of Employment in the Age of the Economy, 2023)
W ramach gospodarki 4.0 zmienia się nie tylko ilość pracy i zapotrzebowanie na różne umiejętności, ale także organizacja pracy i sposoby zatrudniania pracowników. Celem artykułu jest zidentyfikowanie zmian zachodzących na stanowiskach pracy w wyniku postępu technologicznego oraz ocena stopnia upowszechnienia nowych, elastycznych form zatrudnienia w zakładach pracy. Zmiany, które w największym stopniu dokonują się na stanowiskach pracy, obejmują wzrost wydajności pracy, możliwość podjęcia elastycznych form zatrudnienia, wzrost jakości pracy, konieczność nieustannego rozwoju zawodowego, łatwiejsze godzenie pracy zawodowej z życiem prywatnym. W Polsce najbardziej rozpowszechnioną formą elastycznego zatrudnienia jest praca zdalna, natomiast występowanie innych nowoczesnych form elastycznego zatrudnienia, takich jak: job rotation, work sharing czy job sharing, ma charakter incydentalny.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2023; vol. 67, nr 1, s. 94-105
Keywords: elastyczne formy zatrudnienia; gospodarka 4.0; rynek pracy; economy 4.0; flexible forms of employment; labour market