Pozbiorcza biokontrola brunatnej zgnilizny (moniliozy) owoców przez killerowe drożdże Debaryomyces hansenii i Wickerhamomyces anomalus - Czarnecka Monika (Post-harvest biocontrol of brown rot in fruits by Debaryomyces hansenii and Wickerhamomyces anomalus killer yeasts, 2022)
Celem pracy była ocena antagonistycznej efektywności killerowych drożdży Debaryomyces hansenii (AII4b, MI1a, KI2a) i Wickerhamomyces anomalus (BS91) wobec fitopatogennych gatunków Monilinia fructigena i Monilinia fructicola w warunkach in vitro oraz w pozbiorczej ochronie brzoskwiń, śliwek i jabłek.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: biokontrola; Monilinia; Debaryomyces hansenii; Wickerhamomyces anomalus; post-harvest bioprotection