Metodologia rachunku kosztów zakładów opieki zdrowotnej - dotychczasowe doświadczenia i perspektywy - Kogut, Joanna (Methodology of Health Care Institutions' Costs Accounting - to Date Experiences and Perspectives, 2010)
Sprawne zarządzanie zakładem opieki zdrowotnej na wszystkich szczeblach wymaga znajomości kosztów realizowanych świadczeń opieki zdrowotnej. Efektywne zarządzanie zakładem opieki zdrowotnej wymaga informacji o miejscu i wielkości generowanych kosztów, w tym poniesionych na realizację określonych usług medycznych, źródłach ich finansowania i osiąganych wynikach. Celem artykułu jest przedstawienie organizacji rachunku kosztów w zakładach opieki zdrowotnej zgodnie z obowiązującym w tym zakresie rozporządzeniem ministra zdrowia oraz słabości z tego wynikających. W dalszej jego części zaprezentowano projekt działań zmierzających do zbudowania systemu wyceny, analizy i raportowania informacji kosztowych realizacji świadczeń zdrowotnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 121, s. 32-47
Keywords: kalkulacja kosztów; koszty świadczenia opieki zdrowotnej; procedura medyczna; rachunek kosztów; zakład opieki zdrowotnej