Odpowiedzialność administracyjna za szkody w środowisku przesłanką rozwoju ubezpieczeń ekologicznych - Borys, Grażyna (Administrative Responsibility for Environmental Damages as the Reason for Developing Ecological Insurance Market, 2010)
Celem artykułu jest przybliżenie mało znanych, stosowanych od niedawna mechanizmów związanych z odpowiedzialnością administracyjną za szkody w środowisku. W istotny sposób mechanizmy te różnią się od mechanizmów odpowiedzialności cywilnej za szkody środowiskowe, które jak dowodzi praktyka - okazały się mało skutecznym instrumentem polityki ochrony środowiska. Konsekwentne stosowanie odpowiedzialności administracyjnej może stworzyć silny impuls do rzeczywistego rozwoju ubezpieczeń ekologicznych w Polsce i Unii Europejskiej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 121, s. 61-72
Keywords: odpowiedzialność administracyjna; szkoldy środowiskowe; ubezpieczenie ekologiczne