Paszport spółek zarządzających i kluczowe informacje dla inwestorów - charakterystyka wybranych instrumentów dyrektywy UCITS IV - Krawiec, Wojciech (Management Companies Passport and Key Information for Investors - Characterization of Chosen Instruments of UCITS IV Directive, 2010)
Dyrektywa UCITS, która została przyjęta w 1985 r. i gruntowanie znowelizowana w 2001 r. na długi czas ustanowiła ramy prawne dla funkcjonowania europejskiego rynku funduszy inwestycyjnych i miała kluczowe znaczenie dla jego dynamicznego rozwoju. Z czasem okazało się, że regulacje ujęte w dyrektywie są zbyt rygorystyczne bądź niewystarczające i hamują dalszy rozwój tego sektora. W związku z tym w roku 2004 podjęto prace mające na celu zmianę ram prawnych funduszy. Ich efektem było przyjęcie znowelizowanej dyrektywy UCITS, zwanej dyrektywą UCITS IV. W artykule podjęto próbę scharakteryzowania i oceny skutków wejścia w życic przepisów dyrektywy w zakresie wprowadzenia paszportu spółki zarządzającej oraz zastąpienia uproszczonego prospektu emisyjnego przez tzw. kluczowe informacje dla inwestorów. Dodatkowo omówiono pokrótce istniejące przepisy prawa europejskiego i polskiego w wybranych obszarach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 121, s. 96-108
Keywords: dyrektywa UCITS IV; paszport spółek zarządzających; kluczowe informacje dla inwestorów