Przywództwo w czasie kryzysu - Haromszeki, Łukasz (Leadership during Crisis, 2010)
Artykuł jest próbą odpowiedzi na pytanie: czy przywództwo organizacyjne występuje w policji w sytuacjach kryzysowych oraz jaki ma charakter. W pierwszej części artykułu zostały omówione podstawowe zagadnienia z zakresu przywództwa organizacyjnego, specyfika delegowania zadań w policji. Zaprezentowano również wybrane definicje sytuacji kryzysowej, zagrożenia. Następnie wskazano formy organizacyjne działań policyjnych w czasie kryzysu. W następnej części skonfrontowano dorobek z zakresu przywództwa organizacyjnego ze specyfiką funkcjonowania służb mundurowych. Zaproponowano też cechy relacji przywódczej występującej w zespołach zadaniowych policji w czasie kryzysu. Na zakończenie sformułowano wnioski o charakterze aplikacyjnym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 131, S. 40-51
Keywords: przywództwo organizacyjne; sytuacja kryzysowa; styl kierowania; zespół zadaniowy