Psychologiczne aspekty negocjacji - Molek-Winiarska, Dorota (Stress in Critical Situations, 2010)
Negocjacje policyjne są procesem trudnym, nieprzewidywalnym, pełnym nagłych zwrotów. Z jednej strony ich istota i przebieg podlega takim samym prawom jak w wypadku negocjacji handlowych czy społecznych. Jednakże policjanci dużo częściej niż inni negocjatorzy mają za partnerów negocjacji osoby mało wiarygodne, niestabilne emocjonalnie, nieobliczalne, a nawet niebezpieczne. Sam proces nierzadko odbywa się w warunkach presji czasu, a jego konsekwencje mogą wiązać się z życiem lub zdrowiem ludzi. Okoliczności te sprawiają, iż policyjni negocjatorzy muszą stale kształtować i powiększać swoją wiedzę oraz ćwiczyć umiejętności w zakresie skutecznego negocjowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 131, 94-102
Keywords: negocjacje; style negocjacyjne; komunikacja; perswazja; wpływ społeczny