Sters w sytuacjach kryzysowych - Molek-Winiarska, Dorota (Stess in critical situations, 2010)
Stres jest zjawiskiem, którego nie można całkowicie wyeliminować z życia, gdyż ma wartości adaptacyjne – chroni i ostrzega jednostkę przed zagrożeniami oraz powoduje mobilizację zarówno organizmu, jak i psychiki. Stres w sytuacjach kryzysowych pełni szczególnie funkcję mobilizującą i pobudzającą. Pozwala na przygotowanie organizmu do walki w obronie własnego życia i zdrowia. Niemniej jednak skutki stresu, szczególnie chronicznego, stanowią ciemną stronę tego zjawiska, gdyż wiążą się zazwyczaj z nieodwracalnymi zmianami patologicznymi, a nawet śmiercią.Niniejszy artykuł przedstawia w sposób skrótowy, czym jest stres, jak przebiega reakcja stresowa w sytuacjach kryzysowych oraz jak sobie radzić ze skutkami stresu. Wskazano także na istotne kwestie osobowościowe powodujące różnice w odporności na sytuacje kryzysowe u różnych ludzi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 131, s. 103-112
Keywords: stres; zarządzanie stresem; koszty; relaksacja