Modele przywództwa organizacyjnego a proces grupowy i etapy pracy zespołu - Szymczak, Wojciech F. (Models of Organizational Leadership in the Aspect of the Group Process and Stages of Team Work, 2010)
Celem artykułu jest przyjrzenie się koncepcjom wybranych teorii przywództwa i ich analiza w kontekście procesu grupowego i etapów rozwoju zespołu w sytuacjach kryzysowych. Dynamika zmian zespołu zadaniowego wymusza na kierującym nim dostosowanie odpowiednich działań, podejmowanie decyzji oraz dostosowanie do specyfiki funkcjonowania samego zespołu. Omawiając wybrane koncepcje, skupiono się na przydatności określonej koncepcji do charakteryzowania modelu zachowań przywódców w sytuacji oddziaływania na zespół w aspekcie procesu grupowego. W artykule wymieniono etapy budowania zespołu według B. Tuckmana oraz wskazano znaczenie roli dowódcy zespołu zadaniowego na każdym z etapów. Konkluzją artykułu jest znaczenie wspólnego poszukiwania koncepcji przywództwa w zespołach kryzysowych, w aspekcie procesów zachodzących w grupie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 131, s. 113-124
Keywords: modele przywództwa; cechy przywódcy; sytuacje kryzysowe