System informacyjny jako narzędzie zarządzania kryzysowego - Unold, Jacek (Information Systemas a Basic Tool for Crisis Management, 2010)
Zarządzanie kryzysowe jest to proces, w którym organizacja stawia czoła zasadniczym i nieprzewidywalnym zdarzeniom, mogącym jej poważnie zagrozić. W typowym systemie zarządzania organizacją, ujętym modelowo w trójwymiarowy układ Wienera, tzn. informacja, materia i energia, można zidentyfikować jej system informacyjny. System informacyjny nie tylko reguluje przepływ informacji i energii, ale ma też decydujący wpływ na przebieg procesów materialnych i energetycznych. Głębsza analiza systemu informacyjnego ujawnia jego decydującą rolę we wszystkich fazach zarządzania kryzysowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 131, 125-134
Keywords: system zarządzania; system informacyjny zarządzania; podsystem społeczny