Reguły ograniczające swobodę zaciągania długu publicznego - Babczuk, Arkadiusz (Public Debt Oriented Fiscal Rules, 2010)
Przedmiotem niniejszego opracowania jest problem reguł fiskalnych ograniczających swobodę decydentów politycznych skłonnych do zaciągania długu publicznego wyższego niż optymalny. Przejawiają się one w postaci reguły ściśle zrównoważonego budżetu oraz limitów ilościowych określających dopuszczalny poziom deficytu lub długu publicznego. Wprowadzenie surowych norm ograniczających zadłużenie publiczne może jednak rodzić koszty w postaci zmniejszenia lub utraty zdolności stabilizowania cyklicznych wahań koniunktury oraz utraty możliwości elastycznego reagowania na szoki w zakresie dochodów oraz wydatków publicznych, może także kreować nadmierną zmienność stóp opodatkowania. Wielu badaczy twierdzi jednak, iż korzyści związane z wprowadzeniem wspomnianych regulacji przeważają nad negatywnymi następstwami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 38-56
Keywords: dług publiczny; polityka fiskalna; reguły fiskalne; kryteria fiskalnez Maastricht