Władztwo podatkowe jednostek samorządu terytorialnego a poziom ich zadłużenia na przykładzie miast na prawach powiatu - Dziuba, Jarosław (Tax Governance of Local Authority Units vs. Their Debt Level Based on the Example of Towns with Rights of Districts, 2010)
Celem artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie, czy zakres istniejącego i stosowanego władztwa podatkowego jest istotnym czynnikiem kształtującym potrzeby pożyczkowe jednostek samorządu terytorialnego. Można udowodnić, że oddziaływanie na stronę dochodową budżetu samorządowego nie pozostaje bez wpływu na inne kategorie budżetowe, w tym na dług samorządowy. Przeprowadzona analiza empiryczna nie potwierdza jednak teoretycznych przypuszczeń, a prowadzi do wniosku, że nie istnieje istotna zależność korelacyjna pomiędzy skalą wykorzystania instrumentów władztwa podatkowego a poziomem zadłużenia miast na prawach powiatu. Brak takiego związku wynika z mocno ograniczonej prawnie samodzielności władz samorządowych w kształtowaniu dochodów podatkowych i względnie niewielkiej skali wykorzystania istniejących instrumentów władztwa podatkowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 57-73
Keywords: samorząd terytorialny; budżet; podatki lokalne; władztwo podatkowe; dług samorządowy