Wpływ opodatkowania na wybór finansowania inwestycji w nieruchomości przez konsumentów - Biernacki, Krzysztof (The Influence of Taxation on the Methods of Financing Real Property Investments by Consumers, 2010)
Nabycie nieruchomości może być finansowane bądź przez zaciągnięcie kredytu, bądź na bazie oszczędności. Porównanie tych dwóch metod powinno uwzględniać aspekty podatkowe, a szczególnie wpływ ulg oddziałujących na ostateczną wartość skumulowanej płatności inwestorów. Przedstawione w niniejszym opracowaniu kalkulacje wskazują, iż stosowane w przeszłości instrumenty pozwalające odpisać kwotę oszczędności od podatku lub od podstawy opodatkowania w porównaniu z kredytem są nieefektywne. Konsumenci powinni zatem preferować nabywanie nieruchomości przy wykorzystaniu kapitału obcego, co dodatkowo minimalizuje inne typy niefinansowego ryzyka związanego z taką transakcją.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 89-102
Keywords: opodatkowanie; nieruchomości; inwestycje