Implikacje internetowej bańki spekulacyjnej w dobie sieciowych rynków kapitałowych - Czetwertyński, Sławomir (The Implications of the Dot-com Bubble in the Age of Network Capital Markets, 2010)
W niniejszym artykule podjęto próbę oceny implikacji internetowej bańki spekulacyjnej w dekadę po jej "pęknięciu". Przedstawiono tu przebieg kształtowania się bańki spekulacyjnej na przykładzie spółek określanych mianem dot.comów. Zajęto się również identyfikacją możliwych źródeł jej powstania i poszukiwano odpowiedzi na pytanie odnośnie do pozytywnych i negatywnych skutków jej zaistnienia. W ostatniej części artykułu omówiono wpływ bańki internetowej na aktualny kształt branży internetowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 163-177
Keywords: internetowa bańka spekulacyjna; rynki kapitałowe; informacjonizm; Internet