Behawioralne aspekty zachowań kredytobiorców oraz instytucji bankowych w kontekście analizy przyczyn kryzysu finansowego w Stanach Zjednoczonych - Swacha-Lech, Magdalena (Behavioural Aspects of Borrowers and Banks Behaviours in the Context of the Analysis of the Reasons for Financial Crisis in the US, 2010)
Analiza przyczyn wystąpienia kryzysu pozwoliła autorce wyłonić 5 grup podmiotów, w przypadku których można dostrzec inklinacje behawioralne. Należą do nich: kredytobiorcy na rynku kredytów hipotecznych (prime i subprime), banki, inwestorzy indywidualni na rynku kapitałowym, inwestorzy instytucjonalni oraz podmioty oceniające/rekomendujące inwestycje. Celem niniejszego artykułu jest uwypuklenie wagi behawioralnego podejścia do współczesnych finansów, dokonane za pomocą wyłonienia wśród zbioru przyczyn trwającego obecnie kryzysu finansowego w USA psychologicznych aspektów występujących w zachowaniach kredytobiorców na rynku kredytów hipotecznych oraz instytucji bankowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 178-190
Keywords: kryzys finansowy w Stanach Zjednoczonych; psychologiczne aspekty przyczyn wystąpienia kryzysu finansowego w Stanach Zjednoczonych; rynek kredytów subprime; finanse behawioralne