Problem ochrony deponenta w kontekście zaburzeń rynków finansowych - Ostalecka, Agnieszka (The Problem of Deponent Protection in the Context of Financial Market Disturbances, 2010)
W dobie zawirowań rynku finansowego, których obecnie doświadczamy, jednym z najważniejszych wyzwań dla władz jest zapewnienie stabilności systemu finansowego. Dlatego też systemy gwarantowania depozytów, których celem jest ochrona deponenta i jednocześnie wspieranie stabilności systemu bankowego, stają się nieodłącznym elementem współczesnych systemów bankowych. Istnienie wiarygodnego systemu ochrony deponenta jest szczególnie ważne w sytuacji występowania zaburzeń systemu finansowego, gdyż pomaga zapobiegać wystąpieniu paniki bankowej - zjawiska, które stanowi ogromne zagrożenie dla płynności, a pośrednio nawet dla wypłacalności banków.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 191-202
Keywords: ochrona deponenta; gwarantowanie depozytów; kryzys bankowy