Brokerzy ubezpieczeniowi na rynku ubezpieczeń majątkowych i na życie - Małecka, Monika (The Insurance Brokers in the Property and Life Insurance Market, 2010)
Analiza danych zawartych w raportach wskazuje, że działalność brokerów ubezpieczeniowych to jeden z głównych kanałów dystrybucji usług ubezpieczeniowych. Ze względu na specyfikę tego zawodu większego znaczenia nabiera działalność w zakresie ubezpieczeń majątkowych. Preferowanym przez brokerów klientem są przedsiębiorstwa. Rynek ubezpieczeń na życie jest niejako częścią marginalną w zakresie działalności brokerskiej, jednak nie oznacza to, że nie ma nim zainteresowania, jest ono jednak skierowane zwłaszcza ku grupowym ubezpieczeniom na życie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 233-244
Keywords: dystrybucja; broker; ubezpieczenia; przedsiębiorstwa