Znaczenie sektora MŚP dla gospodarki rynkowej - Owczarczyk, Beata (The Significance of SMEs Sector in the Market Economy, 2010)
Małe i średnie przedsiębiorstwa (MŚP) odgrywają istotną rolę w gospodarce światowej, są ważnym jej elementem i kluczowym źródłem wzrostu gospodarczego, dynamiki i elastyczności gospodarki rynkowej. Są dominującą formą prowadzenia działalności gospodarczej przedsiębiorstw, stanowiąc od 95% do ponad 99% ich liczby w zależności od państwa. Zwłaszcza w dobie kryzysu finansowego mogą one być szansą na zmniejszenie skutków spowolnienia gospodarczego. Stąd też władze państwowe podejmują wiele działań, by wspierać sektor MŚP i jednocześnie niwelować negatywne uwarunkowania ich funkcjonowania. Celem artykułu jest próba pokazania znaczenia tych jednostek dla gospodarki rynkowej. Przedstawiona została też krótka ich charakterystyka, bariery, jakie napotykają te firmy, prowadząc działalność gospodarczą, oraz działania podejmowane w celu ich ochrony.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 285-299
Keywords: MŚP; rola MŚP w gospodarce; bariery ograniczające działalność MŚP