Sytuacja finansowa sektorów pozafinansowych w Polsce w latach 2004-2009 - Szczpaniak, Piotr (Financial Condition of Companies from Non-Financial Sectors in Poland between 2004 and 2009, 2010)
Celem artykułu jest ocena kondycji finansowej spółek z sektorów pozafinansowych w Polsce w latach 2004-2009. Badaniu poddano wybrane wskaźniki, a oceny dokonano na podstawie względnych zmian ich wartości w ciągu badanego sześcioletniego okresu. We wnioskach końcowych wskazano sektory o najgorszej sytuacji finansowej (drzewny i deweloperski) oraz sektory o najlepszej kondycji finansowej (informatyczny, lekki oraz telekomunikację). Z przeprowadzonych badań wynika również, że apogeum kryzysu miało miejsce w roku 2008, natomiast wyniki finansowe z końca drugiego kwartału 2009 r. świadczą o powolnym wychodzeniu z recesji większości polskich spółek giełdowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 325-335
Keywords: rentowność; płynność; sprawność; zadłużenie; sektory pozafinansowe