Ujęcie statyczne a ujęcie dynamiczne dźwigni łącznej - Gil, Waldemar Piotr (Static and Dynamic Representation of the Degree of Total Leverage, 2010)
Praca stanowi identyfikację statycznego i dynamicznego ujęcia stopnia dźwigni całkowitej. Analizowane są powiązania informacyjne sprawozdania finansowego oraz możliwości zachowań poszczególnych jego elementów na skutek zmian innych parametrów ekonomicznych. Przeprowadzenie dwukierunkowej analizy DTL (statycznej i dynamicznej) z uwzględnieniem zakresu operacyjnego i finansowego pozwoliło zidentyfikować związki informacyjne okresowych raportów finansowych, a dzięki temu wskazać walory stopnia dźwigni całkowitej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 362-375
Keywords: informacyjne powiązania sprawozdania finansowego; ryzyko operacyjne; ryzyko finansowe; stopień dźwigni całkowitej; analiza statyczna i dynamiczna