Mikropolityka rachunkowości w kontekście instrumentarium makropolityki rachunkowości - Zuchewicz, Joanna (Accounting Micropolicy in the Context of Accounting Macropolicy Instruments, 2010)
Model rachunkowości i sprawozdawczości finansowej w danym państwie oraz pewne wzorce do przymusowego bądź dobrowolnego stosowania ustala makropolityka rachunkowości. Jednak w określonych sytuacjach unormowania te zezwalają na wybór sposobów postępowania w prowadzeniu rachunkowości w ramach mikropolityki rachunkowości jednostki gospodarczej. Ze względu na fakt, iż obecnie wszystkie procesy gospodarcze są ze sobą ściśle powiązane, co sprawia, że decyzje ekonomiczne podejmowane w jednej części świata bezpośrednio przekładają się na skutki w innej, znacznie oddalonej, istotna jest znajomość nie tylko regulacji rachunkowości o zasięgu światowym, regionalnym czy krajowym, ale również znajomość praw wyborów w rachunkowości, dokonywanych przez jednostki gospodarcze funkcjonujące na międzynarodowym rynku.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 390-403
Keywords: makropolityka rachunkowości; mikropolityka rachunkowości; MSR/MSSF; US GAAP; KSR