Skutki wyceny na dzień połączenia przekazanych tytułów własności spółki przejmującej - Luty, Piotr (The Consequences of Valuation of Equity on Merger Date, 2010)
Celem niniejszej pracy jest pokazanie, jak wycena na dzień połączenia przekazywanych udziałów lub akcji spółki przejmującej wpływa na powstawanie wartości firmy w aktywach lub pasywach. Wycena ta, dokonywana przez spółkę przejmującą, nie ma wpływu na ustalony wcześniej i ujawniony w planie połączenia parytet wymiany. Właściciele spółki przejmowanej otrzymają tyle udziałów lub akcji, ile wynika z planu połączenia. Ustalona w wyniku połączenia ujemna wartość firmy może zwiększyć wynik finansowy spółki przejmującej na dzień połączenia. Właściciele spółki przejmowanej nie będą uczestniczyć w podziale wyniku finansowego powstałego w wyniku połączenia jednostek gospodarczych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 127, s. 404-415
Keywords: połączenie; jednostki gospodarcze; spółka przejmująca