The Use of Political Risk Assessment Techniques in Jordanian International Firms - Khattab, Adel Al; Anchor, John R.; Davies, Eleonor M. M. (Wykorzystanie metod oceny ryzyka politycznego w jordańskich firmach międzynarodowych, 2010)
Celem artykułu było opisanie i wyjaśnienie technik stosowania oceny ryzyka politycznego na przykładzie jordańskich międzynarodowych przedsiębiorstw. Badanie identyfikuje ważne zastosowanie technik jakościowych ze względu na ich elastyczność, prostotę i niski koszt. Techniki ilościowe były wykorzystywane przez mniejszość respondentów. W każdym przypadku w jordańskich międzynarodowych firmach uważa się, że oficjalne dane są poddawane cenzurze i z tego względu nie są wiarygodne. Podważa to efektywne wykorzystanie zaawansowanych technik ilościowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 13-30
Keywords: political risk; techniques; Jordan; international business