Kryzys gospodarczy a nacjonalizacja. Zaangażowanie publiczne w gospodarce : przykład Stanów Zjednoczonych - Bernaś, Bogumił; Bem, Agnieszka (Economic Crisis and Nationalization. Public Involvement in the Economy : the Example of the USA, 2010)
Własność publiczna ma w gospodarce komplementarne znaczenie w stosunku do własności prywatnej. Pełnienie przez państwo funkcji asekuracyjnych w gospodarce prowadzi w okresie kryzysu gospodarczego do przejściowego zwiększenia zakresu sektora publicznego. Podstawowym instrumentem jest w tym przypadku nacjonalizacja, która jest jednym z elementów pakietu stabilizacyjnego wdrożonego w latach 2007-2009 w Stanach Zjednoczonych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 79-98
Keywords: nacjonalizacja; kryzys; sektor publiczny; USA