Analiza struktury portfeli inwestycyjnych OFE w okresie bessy i hossy - Frasyniuk-Pietrzyk, Magdalena (The Analysis of OFE Portfolio Structure in Times of Bull and Bear Market, 2010)
Okresy bessy i hossy na rynkach finansowych powodują zmianę struktury portfeli inwestycyjnych OFE i wpływają na bieżącą wycenę ich aktywów. W związku z wydarzeniami, jakie miały miejsce na rynkach finansowych w 2008 roku, dyskusja na temat wpływu kryzysu finansowego na oszczędności emerytalne zgromadzone w OFE rozpoczęła się na nowo. W opracowaniu przedstawiono kształtowanie się głównych kategorii aktywów w portfelach OFE od początku ich działalności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 136-143
Keywords: fundusze emerytalne; analiza portfela