Theory of Decision Making in Managerial Practice - Knapová, Bohuslava (Teoria podejmowania decyzji w praktyce zarządzania, 2010)
Obecnie menedżerowie i ich decyzje mają znaczny wpływ na działalność rozwojową przedsiębiorstw i osiągane przez nie sukcesy. Niezbędne jest, aby decyzje zarządcze (głównie o charakterze finansowym) były podejmowane systematycznie i sformułowane dokładnie tak, aby zaspokoić strategiczne, taktyczne i operacyjne potrzeby zarządu. Decyzje zarządcze mają związek z wewnętrzną, organizacyjną i ekonomiczną strukturą przedsiębiorstwa, które musi działać w zewnętrznym otoczeniu konkurencyjnym tak, aby poprawiać swoje wyniki.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 164-171
Keywords: managerial decision making; decision-making problem; internal users; information of external market environment; diagnostic information