Fuzje i przejęcia przedsiębiorstw telekomunikacyjnych w warunkach globalizacji - Olszewska, Barbara (Mergers and Acquisitions of Telecommunication Companies under Globalization, 2010)
Na europejskim rynku telekomunikacyjnym obserwujemy utrzymujący się trend w zakresie fuzji i przejęć. Wybór tych strategii jest związany z deregulacją i liberalizacją rynku telekomunikacyjnego, procesami globalizacji oraz rozwojem zaawansowanych technologii i pojawieniem się innowacyjnych produktów i usług. Artykuł analizuje motywy, uwarunkowania oraz formy transgranicznych fuzji i przejęć przedsiębiorstw telekomunikacyjnych. Większość z nich jest świadoma, że funkcjonowanie na rynku globalnym wiąże się z koniecznością wzmocnienia swojego potencjału przez fuzje i przejęcia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 114, s. 100-109
Keywords: telekomunikacja; fuzje i przejęcia; globalizacja telekomunikacji