Country and Industry Effects in Euro-zone Corporate Performance through Cluster Analysis - Koralun-Bereźnicka, Julia (Efekt kraju i sektora w kondycji finansowej przedsiębiorstw strefy euro z zastosowaniem analizy skupień, 2010)
Celem podjętego badania jest weryfikacja hipotezy dotyczącej występowania i sposobu oddziaływania czynników sektorowych i krajowych na kondycję finansową przedsiębiorstw w strefie euro. Celem analizy jest również ustalenie relatywnej ważności tych dwóch rodzajów czynników. Aby zweryfikować hipotezę, zastosowano metodę klasyfikacji w postaci aglomeracyjnej analizy skupień. Zakres terytorialny analizy celowo ograniczono do 9 krajów strefy euro jako obszaru o wysokim stopniu zaawansowania procesów integracyjnych, a zatem stosunkowo homogenicznego. Wyniki badania pozwalają wnioskować, że zarówno czynniki sektorowe, jak i krajowe mają swój udział w kształtowaniu kondycji finansowej przedsiębiorstw. Mimo że badanie nie doprowadziło do zidentyfikowania żadnego z efektów jako dominującego, widoczny jest wzrost znaczenia czynników sektorowych w zestawieniu z dotychczasowymi badaniami. Głównym wnioskiem wynikającym z analizy jest wzrost znaczenia międzysektorowej dywersyfikacji inwestycji w stosunku do tradycyjnej metody dywersyfikacji międzynarodowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 180-188
Keywords: country effect; industry effect; corporate performance