Międzynarodowe strategie podatkowe w zakresie podatku dochodowego od osób prawnych - zarys problemu - Ogibowska, Magdalena (International Tax Strategies in the Field of Corporate Income Tax - Outline of the Problem, 2010)
Celem artykułu jest przedstawienie istoty formułowania strategii podatkowych przez międzynarodowe przedsiębiorstwa w zakresie podatku dochodowego od osób prawnych. Zaprezentowano główne obszary międzynarodowego planowania podatkowego mające wpływ na długotrwałe obniżenie efektywnej stawki podatku dochodowego od osób prawnych, tj. strategie podatkowe występujące w obszarze: zarządzania zyskownością, zarządzania podatkami i instrumentami podatkowymi oraz zarządzania środkami pieniężnymi. Omówiono również techniki podatkowe wykorzystywane do budowania globalnych strategii podatkowych, w tym wybór formy organizacyjno-prawnej, struktury operacyjnej, struktury finansowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 267-275
Keywords: planowanie podatkowe; strategie podatkowe